Vijf vragen over Mobile Device Management

Mobile Device Management

(MDM)-oplossingen worden door steeds meer organisaties ingezet. In relatief korte tijd zijn deze tools gebruiksvriendelijker en completer geworden. Het heeft ervoor gezorgd dat ook het mkb steeds vaker kiest voor deze mobiele beheeroplossingen. Toch is nog niet iedereen bekend met de ins en outs van MDM. Vijf veelgehoorde vragen over deze techniek.

Wat is MDM?

MDM is de benaming voor oplossingen die integraal beheer van mobiele devices mogelijk maken. Via een digitale interface behouden beheerders grip op alle mobiele devices binnen een organisatie.

Wat kan ik met MDM?

Mobile Device Management-oplossingen maken twee zaken mogelijk: beheer en beveiliging. Zo kunnen alle devices in één keer worden voorzien van zakelijke apps, software-updates en beveiligingsinstellingen. Het maakt daarbij niet uit van welke fabrikant het device is. Er kan ook een gescheiden zakelijke omgeving worden gecreëerd. Deze is extra sterk beveiligd en zorgt ervoor dat zakelijke data veilig blijft. Gestolen of verloren devices kunnen bovendien op afstand worden geblokkeerd of gewist.

Wat zijn de voordelen van MDM voor mijn organisatie?

Medewerkers werken steeds mobieler en gebruiken steeds meer verschillende devices. Dat kunnen devices zijn die zij van de organisatie hebben gekregen, of die van henzelf. Die wildgroei aan devices en data leidt ertoe dat beheer steeds lastiger wordt. Ieder device apart beheren is natuurlijk niet te doen. MDM zorgt voor een enorme tijdsbesparing. In slechts een paar handelingen kunnen alle devices tegelijk worden beheerd. Dat levert naast tijdsbesparing ook rechtlijnigheid op; organisaties weten bijvoorbeeld zeker dat alle devices altijd up-to-date en veilig zijn. Daarmee is dataveiligheid gewaarborgd. Organisaties zijn hierdoor in staat optimaal te profiteren van mobiel werken en, eventueel, een Bring Your Own Device-beleid.

Ben ik met MDM goed voorbereid op de GDPR?
MDM zorgt er inderdaad voor dat organisaties direct goed zijn voorbereid op de GDPR. Deze nieuwe data- en privacywetgeving geldt vanaf mei dit jaar. Regels rondom dataverwerking worden hiermee een stuk strenger. Organisaties zullen moeten kunnen aantonen dat zij de juiste maatregelen hebben getroffen om het risico op datalekken te minimaliseren. De uitgebreide beheer- en beveiligingsfunctionaliteiten van MDM zijn hier speciaal voor ontwikkeld.

Welke MDM-oplossing past bij mij?

Er zijn veel verschillende MDM-oplossingen beschikbaar. Een voorbeeld is Samsung Knox, dat bestaat uit verschillende sterke beheer- en beveiligingsopties. Deze gebruiksvriendelijke oplossing is zeer populair en wordt door veel verschillende typen organisaties ingezet. MaaS360 van IBM richt zich op de wat grotere organisaties en biedt eveneens zeer uitgebreide functionaliteiten. Ook VMWare AirWatch en Citrix XenMobile zijn veelgebruikte MDM-oplossingen. Providers helpen u graag met het maken van de juiste keuze.