Kleurige effecten in iOS 7 verminderen

Het blur-effect geeft iOS 7 een kleuriger uiterlijk. Maar er zijn ook mensen die over ‘kermiseffect’ spreken en waarvoor het allemaal niet somber genoeg kan zijn. Geen nood: je kunt de vrolijke kleurtjes en het halftransparante effect uitschakelen, zodat je alleen nog stemmige kleuren krijgt voorgeschoteld. Het Berichtencentrum en het Bedieningspaneel zie je voortaan in een neutrale grijze kleur, waar niemand zich aan zal storen. Hieronder lees je hoe.

Maar eerst laten we zien wat het probleem is. Links zie je het Bedieningspaneel met blur-effect en doorschijnende kleurtjes, rechts de grijze variant die bij sommige mensen meer in de smaak zal vallen:

blur effect ios 7 aan blur effect ios 7 uit

Je past dit aan door naar de Instellingen-app te gaan en het contrast te verhogen. Dit doe je als volgt, zonder dat je een jailbreak nodig hebt:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid.
  3. Tik op ‘Verhoog contrast’
  4. Zet de schakelaar bij ‘Verhoog contrast’ uit.

blur effect schakelaar ios 7De functie is eigenlijk bedoeld om de leesbaarheid te vergroten voor mensen met oogproblemen. Maar ook als gewone gebruiker kunnen de toegankelijkheidsfuncties soms van pas komen om het gebruiksgemak van iOS 7 te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld ‘Verminder beweging‘ inschakelen om te zorgen dat je iPhone sneller reageert en sneller apps opent. Daarmee gaan wel de mooie effecten van iOS 7 verloren, maar het is een afweging: een snelle iPhone met een rustig uiterlijk, of de authentieke ervaring? Jij beslist.