Apple stemt besturingssoftware op elkaar af

Apple+iPhone+5s+iOS+8+3

 

Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie nieuwe updates gepresenteerd voor zijn besturingssystemen iOS en OS X. De besturingssystemen voor Mac en mobiele apparatuur werken voortaan beter samen. OS X Yosemite heeft bovendien uiterlijke kenmerken van het besturingssysteem voor iPhone en iPad gekregen.

Topman Tim Cook gaf aan dat de besturingssystemen beter met elkaar moeten gaan communiceren. Een van de features die dit mogelijk maakt is iCloud Drive, een virtuele ruimte waar gebruikers documenten kunnen bewaren die vervolgens op alle Apple-apparatuur geopend en bewerkt kunnen worden. Wijzigingen worden automatisch op alle apparaten doorgevoerd. Handoff maakt het mogelijk een activiteit te starten op één apparaat en op een ander apparaat voort te zetten.

Airdrop, een functie in iOS waarmee je rechtstreeks foto’s en video’s kunt delen met andere gebruikers, werkt nu ook tussen Macs en iOS-apparaten. Bovendien breidt de functie zich uit naar documenten, sms-berichten en telefoongesprekken. Het wordt daardoor mogelijk een telefoongesprek op te nemen met de Mac of direct vanuit de Safari browser een telefoongesprek te starten door op een telefoonnummer op een website te klikken. Apple-bestuurder Craig Federighi gaf een demo van de functie door rapper Dr. Dre te bellen. De mede-eigenaar van het onlangs door Apple overgenomen Beats Electronics gaf aan niet te kunnen wachten om bij Apple aan de slag te gaan. Via de functie Mail Drop kunnen gebruikers in de mailapplicatie video’s, afbeeldingen of bestanden tot 5GB versturen.

De meest in het oog springende nieuwe features in iOS zijn de Health app en de ondersteuning voor thuisautomatisering via HomeKit. De nieuwe gezondheidapp verzamelt alle gegevens van verschillende gezondheidsapps en fitnessapparaten die je gebruikt. Gebruikers kunnen instellen dat een app specifieke gegevens van een andere app mag gebruiken. De app voor het meten van je bloeddruk kan bijvoorbeeld gegevens uitwisselen met de app van je arts.

Homekit zorgt voor een optimale ondersteuning van accessoires thuis. Via de iPhone wordt het mogelijk automatisch de verlichting uit te schakelen, de deuren op slot te doen en de verwarming lager te zetten. Het biedt ontwikkelaars een protocol om apparaten te koppelen en afzonderlijke apparaten of groepen apparaten thuis eenvoudig te beheren. CEO Eric Rondolat noemt het in een verklaring fantastisch om deel uit te maken van een volgende stap op het gebied van thuisautomatisering. “Met HomeKit kunnen we de verlichtingsmogelijkheden van Philips Hue verder uitbreiden.”

Apple introduceert in iOS 8 ook interactieve notificaties. Gebruikers hoeven daardoor hun applicaties niet te sluiten wanneer ze bijvoorbeeld een Whatsapp bericht ontvangen. Bovenin het scherm verschijnt een tekstvak om het bericht te beantwoorden.

Tot slot maakt de iOS-fabrikant het voor gezinnen eenvoudiger om aankopen, foto’s en agenda’s te delen. Wel moeten gezinsleden bij de aankoop dan gebruikmaken van dezelfde creditcard. De nieuwe Delen met gezin-functie werkt tot maximaal zes gezinsleden.

Bron: Telegraaf